Távközlési Tanszék - A tanszék kutatási projektjei

A tanszék kutatási projektje:

 

  • Kooperatív közlekedési rendszerek infokommunikációs támogatása -TÁMOP 4.2.2.C "Smarter Transport"

Kutatási téma  és a tervezett tevékenységek:

A közlekedési hálózatok egyes elemeinek információs kapcsolata olyan kommunikációt tételez fel, mely mind mobil, mind vezetékes átviteli rendszerek alkalmazása mellett redundáns, robosztus és hibatűrő megoldásokat tartalmaz.

A ma és a közeljövő gépjárművei egyre több, a közlekedésbiztonságot közvetve vagy közvetlenül befolyásoló fedélzeti elektronikát tartalmaznak. Ezek működésük során a saját vagy más rendszerek számára elektromágneses zavarokat keltenek, és egyúttal elektromágneses zavarok elszenvedői is.

Mindezt olyan közegben kell biztosítani, amelyben az erőforrások végesek (például a frekvencia sávszélesség), de az ezt alkalmazó berendezések száma és erőforrásigénye (a nagysebességű adatátvitel igénye miatt) folyamatosan növekszik, de a rendelkezésre álló források mennyisége korlátozott (pl.  a kommunikációhoz rendelkezésre álló frekvenciák, vagy az online és real-time szolgáltatásokhoz elérhető számítási kapacitások miatt).

A projekt fő céljai között van a létező, a lehetséges erőforráskorlátok és követelmények és azok hatásának feltérképezése és a szükséges erőforrások optimális felhasználása, beleértve:

  • a közlekedésben használt mobil és fix telepítésű rádiófrekvenciás egységek frekvenciagazdálkodási és szabályozási kérdéseit,
  • az IPv4 és IPv6 (ami bevezetés alatt, és egyben  fejlesztés alatt áll) protokollok együtt- élésének és együttműködésének kérdése, ami számos, eddig nem kutatott biztonsági problémát vet fel,
  • valamint a közlekedésben résztvevők gyors és biztonságos koordinálását, tájékoztatását, irányítását, és az esetlegesen bekövetkező rendkívüli helyzetek gyors kezelését.

Forgalombiztonsági szempontból tehát kulcskérdés a közlekedésben szerepet játszó elektronikai eszközök elektromágneses összeférhetőség (EMC) szempontjából történő elméleti és gyakorlati vizsgálata, a szabványosítás folyamatában való részvétel, különös tekintettel a rádiófrekvenciás (RF) zavartűrés kérdéskörére.

A győri Széchenyi István Egyetem Rádiófrekvenciás Vizsgáló Laboratóriuma alkalmas gépjármű- elektronikai berendezések, továbbá a közlekedési rendszerekben alkalmazott hálózati elemek alapvető biztonságtechnikai és elektromágneses kompatibilitási vizsgálatára, a téma kutatására, nemzetközi együttműködés kialakítására, fejlesztésre és fejlesztési támogatás nyújtására, beszállítói termékek minősítésére.

A projekt három területre összpontosít:

  • A közlekedésben alkalmazott rádiófrekvenciás berendezések alkalmazhatósági és biztonsági kérdései
  • Nagy sebességű hálózati architektúrák és alkalmazások kutatása, különös tekintettel a nagy sebességű Internet (FGI, Future Generation Internet) követelményeire

Az IPv6 bevezetésének kompatibilitási, stabilitási és biztonsági kérdései

Távközlési Tanszék

Kép és videó

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Távközlési Tanszék Eseménynaptára

Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2019. április 26. 13:30 - 2019. április 27. 19:30
Big Data -- Astronomy in the 2020s 2019. április 26. 18:00 - 19:30
Villa Tolnay borvacsora 2019. április 26. 18:00 - 23:55
Szenátusi Ülés 2019. április 29. 14:00 - 15:00